Ten-Hut staat voor een mengeling van pop, funk en niet-westerse invloeden. Klassieke, maar bijvoorbeeld ook Arabische invloeden kun je terug horen in de muziek van deze hechte vriendengroep uit Zaandam. Op zaterdag 17 februari staat de band in de Amsterdamse Sugarfactory waar ze het publiek zullen trakteren op een daverende live show.

De EP ‘Clean’ is een afspiegeling van wat Ten-Hut live laat zien. Op het podium is het zevental als een school vissen in het water. Hun energieke show staat als een huis. Met wervelende solo’s, meerstemmige zang, instrumentale intermezzo’s en een beukende blazerssectie. Voor de EP heeft Ten-Hut qua liedkeuze, instrumentatie en arrangementen geprobeerd om de liveshow zoveel mogelijk te benaderen.

‘Clean’ gaat over allerlei associaties met het woord ‘schoon’. Zanger en gitarist Bas Gaakeer vertelt: “We hebben verschillende betekenissen en onderwerpen daarvan gevonden, variërend van onschuld (schoon geweten), onverschilligheid (je handen schoon wassen in iets) en hersenspoeling (het zuiveren van gedachten). Hierop zijn de lyrics en muziek van de EP geïnspireerd.

Voor sommige nummers op de EP heeft Ten-Hut zich laten inspireren door niet-westerse cultuur. Voor de eerste single ‘Freshwater Crab’ is gekozen voor een op Afrikaanse muziek geïnspireerde groove met veel percussie. Het gedrag van een “freshwater crab”, die teruggetrokken op de bodem van meren en rivieren leeft, laat zich vertalen naar het dagelijks leven; nieuws consumeren, een beetje surfen op social media. Desktopstrijders zijn als de jagende krabben van deze tijd. Veilig begraven achter je beeldscherm, gevrijwaard van elke verantwoordelijkheid of betrokkenheid.

Voor de track ‘Bara’ah’ diende een gedicht van de Palenstijnse dichter Darwish als tekstueel kader en is een Arabische toonreeks het muzikale uitgangspunt. “In ‘Bara’ah’ laten we het meest horen waarin we ons onderscheiden; het nummer is energiek, is geïnspireerd op het Midden-Oosten qua tekst en melodie, bevat harmonische zang in de refreinen en heeft een sterke opbouw. Ondanks deze hoeveelheid ingrediënten zijn we er aardig in geslaagd een toegankelijk nummer te maken”, vertelt Bas.

Meer informatie over de kaartverkoop voor de release show in de Sugarfactory kun je vinden via: https://www.sugarfactory.nl/event/ten-hut-album-release/.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over