Twaalf weken lang presenteerde Canvas op woensdagavond 4 X 7 : 4 korte documentaires van telkens 7 minuten over onderwerpen die de makers nauw aan het hart liggen. In de laatste aflevering van de reeks kiezen een aantal Canvas-gezichten elk één documentaire die hen bijzonder is bijgebleven. Zij leiden die documentaire zelf in en vertellen waarom ze er zo door geraakt werden :

  • Rudi Vranckx kiest voor Girls and Honey, een documentaire van Pieter-Jan De Pue over een bejaard koppel in oorlogsgebied in Oekraine
  • Sofie Lemaire kiest voor Zonder jou, een documentaire van Eline De Becker over haar broer, die ondanks zijn beperking vlinders heeft in de buik.
  • Thomas Vanderveken kiest voor Marcel, king of Tervuren, een tragikomisch animatieverhaal van Tom Schroeder over een Vlaamse haan.
  • Joris Hessels en Dominique Van Malder van Radio Gaga kiezen voor Pure waanzin, een documentaire van Lander Haverals over het ondraaglijke psychische lijden van zijn broer

Op woensdag 30 november om 22.00 u. op Canvas en canvas.be.

En er is meer: diezelfde nacht, van 30 november op 1 december presenteert Canvas een heuse 4 X 7 marathon: alle documentaires van de reeks op een rij. Niet 4 X 7 dus, maar 48 X 7. Een caleidoscopisch documentair festival met documentaires over de meest uiteenlopende onderwerpen en in diverse stijlen. Zes uur lang, vanaf 01.35 u.

Rudi Vranckx kiest voor Pieter-Jan De Pue: Girls and Honey

In de zomer van 2014 brak het gewapend conflict uit tussen pro-Russische rebellen en het Oekrainse leger in Oost-Oekraine. In Pisky, een dorp in de buurt van de luchthaven van Donetsk, wonen Svetlana en Anatoli. Ze leven al twee jaar tussen de mortieren en het wapengekletter, meestal ondergronds in hun kelder, die ze omgevormd hebben tot een geïmproviseerde schuilplaats. Ze zijn beiden boven de 80 en de laatste bewoners van het dorp waar ooit 4000 mensen woonden. Anatoli is altijd imker geweest. De bijen zijn de enige reden waarom het koppel niet uit Pisky wil vertrekken. Svetlana en Anatoli zien geen andere oplossing dan er het beste van te maken, ondanks de voortdurende bombardementen.

Pieter-Jan De Pue (°1982) is fotograaf en regisseur. Hij is vooral bekend van zijn alomgeprezen langspeelfilmdebuut Land of the Enlightened. Die film ging begin dit jaar in première op het Sundance Film Festival in de Verenigde Staten en werd er meteen bekroond voor Beste Fotografie. Onlangs nog werd The Land of the Enlightened genomineerd voor de European Film Awards in de categorie Beste Documentaire. Girls and Honey zweeft tussen de poëtische wereld van bijen en bloemen en de totale waanzin aan het front. Het is een documentaire die je bij de keel grijpt.

Zijn film is nu al te zien op canvas.be

Sofie Lemaire kiest voor Eline De Becker : Zonder jou

Daan is 16 jaar oud en werd geboren met een mentale beperking. Hij is erg enthousiast en heeft veel plezier in het leven. Op school heeft hij zijn allereerste vriendinnetje leren kennen. Samen ontdekken ze wat liefde is en dat dat niet altijd even gemakkelijk is. In dit eerlijke en onbevangen portret toont zijn zus Eline hoe Daan wordt gegrepen door de liefde en hoe hij daar verrassend openhartig over vertelt.

Eline De Becker (24 jaar) studeerde in 2015 af als regisseur documentaire aan het RITCS.

Haar film is nu al te zien op canvas.be

Thomas Vanderveken kiest voor Tom Schroeder: Marcel, king of Tervuren

De Amerikaan Tom Schroeder is docent animatie aan de Minneapolis College of Art and Design. Hij maakt al sinds 1990 handgetekende animatiefilms. Zijn films werden uitgezonden over de hele wereld en wonnen in totaal niet minder dan dertig festivalprijzen. Eén van zijn meest opvallende animatiefilms speelt zich af in … Tervuren en was een stevige hit op het online videoplatform Vimeo. Die korte animatiefilm Marcel, king of Tervuren gaat over een haan die niet wou sterven. “Een Griekse tragedie in een Vlaams provinciestadje”, zo noemt Schroeder het zelf. Een verhaal ook met een merkwaardig productieproces.

Tom trouwde in 2003 met de Vlaamse Hilde Deroovere. Via haar leerde hij Ann Berckmoes kennen, een goeie vriendin van Hilde die in Tervuren woonde. Telkens wanneer ze mekaar ontmoetten, vertelde Ann met veel smaak het opmerkelijke verhaal van haar haan, Marcel. Dat verhaal inspireerde Tom dus tot deze korte documentaire. Toen Ann in 2011 bij hen op bezoek kwam in Minesota, maakte hij van de gelegenheid gebruik om haar verhaal over de haan te registreren via een audio-interview. En dan begon hij daar zijn animatiefilm rond te bouwen.

Zijn film is nu al te zien op canvas.be

Dominique Van Malder en Joris Hessels kiezen voor Lander Haverals: Pure waanzin

Tien jaar geleden stapte de broer van Lander Haverals uit het leven. Een lange en eenzame strijd ging daaraan vooraf. “Hoe moeilijk ook, toch heb ik geleerd zijn keuze te respecteren”, zegt Lander. “In deze documentaire probeer ik een beeld te schetsen van zijn gevecht tegen zijn angsten. Een bijna onmogelijke opgave. Ik gebruik daarbij fragmenten uit een door hem geschreven monoloog. Ik belicht ook de medicatie die hij gebruikte en de bijwerkingen ervan. Euthanasie omwille van ondraaglijk psychisch lijden is een onderwerp dat in onze maatschappij nog vaak angstvallig vermeden wordt. En zelfmoord is dan weer iets waar we al helemaal liever niet over praten, maar toch allemaal al te vaak mee geconfronteerd worden. Ik wil met mijn film absoluut geen stelling innemen. Ik hoop alleen dat ik de dialoog hieromtrent wat kan doen opflakkeren en zo misschien wat meer begrip en wat minder angst kan genereren.”

Lander Haverals studeerde in 2007 af aan het Narafi. Hij werkte als cameraman en regisseur/reporter voor diverse Woestijnvis-programma’s zoals De recherche, De rechtbank en Man bijt hond. Hij deed ook camerawerk voor het programma De noodcentrale en is regisseur en eindredacteur voor de rubriek De week van in Iedereen beroemd.

Zijn film is nu al te zien op canvas.be

4 X 7 Marathon - vanaf 1.35 u.

Aflevering 1

‘Steen des aanstoots' (New Jersey) van Stijn Meuris, 'De pianostemmer' van Lidewij Nuitten, 'Kopstoot' van Dylan Pelgrims en 'Terminus' van Annabel Verbeke.

  • Stijn Meuris beschouwt de New Jersey - een betonnen stootblok in het verkeer - als een bindmiddel voor het uiteenvallende België.
  • Lidewij Nuijtten maakte een portret van haar vader, een pianostemmer.
  • Dylan Pelgrims kijkt terug op zijn eigen jonge leven en de rol die ADD daarin heeft gespeeld.
  • En Annabel Verbeke portretteert de 80-jarige Joseph die aan zee zijn grootste liefde heeft gevonden.

Aflevering 2

'Rae Morris' van Hannes Coudenys, 'I was a normal person' van Nic Balthazar, 'Apashe' van Jérôme de Gerlache en Mark Borgions' 'Ik zal nooit stoppen'.

  • Hannes Coudenys maakte een documentaire over de adoptie van zijn zoontje Rae Morris.
  • Nic Balthazar geeft asielzoekers een gezicht en een stem.
  • Jérôme de Gerlache portretteert de Brusselse muziekproducer en DJ John De Buck, alias DJ Apashe.
  • En Mark Borgions maakt een animatiefilm over het werk van tekenaars en illustratoren.

Aflevering 3

'Dyslexie' van Han Coucke, 'Mon Chéri' van Leo De Bock, 'Jan Bucquoy goes to Shanghai' van Jan Bucquoy en 'La Facture' van Nahid Shaikh.

  • Stand-upcomedian Han Coucke leeft al een heel leven met dyslexie. Dat bleek niet onoverkomelijk te zijn. Ook Hans zoon heeft dyslexie. Hij is een krak in wiskunde, maar heeft problemen met lezen en schrijven.
  • Leo De Bock kwam beroepshalve in contact met dementie en jongdementie. Philippe werd ziek op 48. 10 jaar later brengt De Bock het verhaal over de liefde tussen Philippe en zijn vrouw Francoise.
  • Wereldverbeteraar Jan Boucquoy kreeg een uitnodiging van het Power Station of Art om een event te organiseren en wil China de Belgische friet leren kennen in de vorm van een kunstproject 'Olie op Doek'.
  • Nahid Shaikh vertelt het verhaal van haar vader, die als 15-jarige naar België kwam om een nieuw leven op te bouwen. 40 jaar later onderzoekt ze of zijn keuze de moeite waard was en of hij ze opnieuw zou maken.

Aflevering 4

'Jean et Laurent' van Ingrid Schildermans, 'De betonstop' van Dirk Tieleman, 'Flaca' van Karen Vázquez Guadarrama en 'Cire Regagnée' van Francis Vanhoutte.

  • Ingrid Schildermans portretteert een kwetsbare man met een passie voor kunst.
  • Dirk Tieleman drukt zijn afschuw uit voor de 'betonnering' van ons land.
  • Karen Vázquez Guadarrama heeft het over de passie van de Mexicanen voor 'De Heilige Dood".
  • En Francis Vanhoutte toont een vrouw die haar strijd met kanker omzet in kunst.

Aflevering 5

'Bergen verzetten' van Ruben Van Gucht, 'Guhunga' van Sam Geyskens, 'Pas l'un sans l'autre' van Dorus Masure en 'Musee Sentimental' van Marc Didden.

  • Sportjournalist en -fanaat Ruben Van Gucht nam deze zomer deel aan een ultraloop in de Franse Alpen en maakte daar een documentaire over.
  • De pas afgestudeerde cineast Sam Geyskens verfilmde het verhaal van een vriendin met Rwandese roots.
  • De jonge regisseur Dorus Masure portretteert een jongen in het Waalse dorpje Annevoie en de manier waarop die naar Vlaanderen en België kijkt.
  • En filmicoon Marc Didden maakte een kunstzinnige documentaire over de vele huizen waar hij heeft gewoond.

Aflevering 6

'Het Eilandmeisje' van Paul Jambers, 'Dying For Love' van Andrés Lubbert, 'Marcel, Koning van Tervuren' van Tom Schroeder en 'It won't be long now' van Enzo Smits.

  • Paul Jambers portretteert een tienjarig meisje op een afgelegen eiland.
  • Andres Lübbert laat ons kennismaken met de Syrische vluchteling Osama.
  • Tom Schroeder vertelt een tragikomisch animatieverhaal over een Vlaamse haan.
  • En Enzo Smits evoceert het gevoel van jongeren die wachten tot het allemaal gaat gebeuren.

Aflevering 7

'Compostella' van Arnout Hauben, 'Made in Congo' van Tom Vantorre, 'Thuralia' van Joeri Vlekken en 'Raymond Tallis | Over Kietelen' van Johan Grimonprez.

  • Arnout Hauben op zoek naar een meisje dat hij leerde kennen tijdens zijn tocht naar Compostela.
  • Tom Vantorre verbaast zich over de manier waarop ze in Congo de files aanpakken.
  • Joeri Vlekken maakte een heel persoonlijke film over de ziekte van zijn zoontje.
  • En Johan Grimonprez vraagt zich samen met de Britse neuroloog Raymond Tallis onder meer af waarom we onszelf niet kunnen kietelen.

Doc 7

Het geheel van de 4 reportages vormt het wekelijkse magazine, een tijdelijke vorm die verdampt omdat de delen daarna opgaan in een online luik: Doc 7. Hier zijn alle reportages met elkaar verbonden. Je kan ze opzoeken en (her)bekijken op maker, op thema en op datum. Zo speelt Doc 7 in op de mondiale tendens van docu-platformen die op zichzelf staan of die geschreven media en lineaire tv versterken. Canvas is daarvoor de ideale biotoop.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: